Нашият екип със статия в manager.bg

Пазарът реагира нелогично

 

Не разчитайте на връзката между риск и възвръщаемост . Финансовите пазари се движат от съотношението между масовите очаквания и разочарования

Реално, валутите в инвестиционната общност се тълкуват в две паралелни посоки – веднъж като разчет на единица за стойността на активите и втори път – като самостоятелен актив. Ако съпоставите графично движението на SP500 през второто тримесечие на тази година, изразено в USD и в BGN ще се илюстрира ясно възможността един факт да изглежда по два коренно различни начина. В действителност валутите нямат цена, те са прости съотношения.

Кой е двигателят на динамиката в тези съотношения? В последните години политиците стават все по-самоуверени, че контролират валутните курсове, а чрез тях (защото така им изглежда най-лесно) и представянето на икономиките си… Централните банки, според учебниците, могат да влияят пряко на валутите. Централните банкери след 2008-а  обаче, се проявяват предимно като политици и съвсем естествено насочват най-големите си усилия, нещата да изглеждат така, сякаш със сигурност всичко ще бъде наред.

 

Пълният текст на статията може да прочетете тук.

Източник – www.manager.bg